Vuoden rautaperse 2017 Janet Forssellin haastattelu

 

Moottoripyöräily ei ole Janetille uusi harrastus, moottoripyöräilyä tuli harrastettua jo nuoruudessa. Ensimmäinen rp-ajo tapahtui kuitenkin 2011 kyydissä istuen. Kyydissä istumisesta jäi sellainen kutina, että ajoa voisi kokeilla itsekin ja 2012 perheeseen hankittiin toinenkin moottoripyörä, jolla sitten lähdin kokeilemaan ensimmäistä rautaperseajoa, joka oli AR12 eli vuoden 2012 vuosiajo. Edes Oravivuori ei saanut intoa hiipumaan….

Moottoripyöräilystä on tullut yhteinen harrastus ja se on sitä yhteistä laatuaikaa, joka on hyvää vastapainoa arjen rutiineille. Ajoista on sitten kiva jälkikäteen keskustella ja käydä niitä läpi uudelleen.  Talviajoa olen kokeillut yhden ajon verran ja todennut, ettei se ole se minun juttu. Perheen yhteisessä harrastuksessa lapset voivat seurata spottia, missä vanhemmat liikkuvat. Yhdessä ajaminen tuntuu muutoinkin turvallisemmalta ja toisaalta voi tsempata toista. Ja saada tarvittaessa itsekin tsemppiä.

Mile eater ohjelma motivoi kokenuttakin ajajaa miettimään, millaisia ajoja kannattaa ajaa, jotta pystyisi saavuttamaan seuraavan tason. Samoin IBA motivoi ajamaan esimerkiksi vuosiajot, kylien kisan, ajomestari ohjelman kautta, ikänsä ajaneet eli Saukkion maljan kautta ja Ahterin raporttien kautta.

Ihan kaikkea ajoista ei voi muistaa, mutta erityisesti ajetuista ajoista on jääneet mieleen GN-72 ajon maisemat ja euroopan monimuotoisuus. Ja toisaalta, kun BB3000G ajossa suunniteltu reitti ei onnistunutkaan A9 tien ollessa suljettuna Berliinin päin ja Håkan joutui tien päällä etsimään paperikartasta korvaavaa reittiä. Tämä on niitä haasteita, joita ei tien päällä toivoisi joutuvan tekemään.

Ja kun liikkeelle lähdetään, tehdään se mieluummin aamuyöstä. Näin se on ainakin minulle helpompaa.

Janet on ensimmäinen Suomessa 10/10ths ajon suorittanut kauniimman sukupuolen edustaja ja yksi niistä kolmestatoista ajajasta, jotka ajon yleensä ovat pystyneet suomalaisista ajajista ajamaan.

 

IBA Finland onnittelee Janetia vuoden 2017 rautapersevalinnasta ja toivoo turvallisia kilometrejä tien päälle jatkossakin !